IRC mi Sosyal Medya mı

07.12.2016
648
IRC mi Sosyal Medya mı
REKLAM ALANI

Uzun zamandır irc meraklılarının dilinde olan ”sosyal medya irc’i öldürdü artık eski sohbet ortamı kalmadı” gibi söylemlerinin arttığını eminin sizde duymuşsunuzdur. Bir sohbet blog’u olan sayfamızda bu konuya yer vermemek olmazdı. Yazı içerisinde nacizane değerlendirmelerim ile sosyal medya siteleri ve irc sitelerini kıyas ederek, geldiğimiz noktada elimizde kalan sonuçları birlikte değerlendirelim. Siz olsaydınız hangisini seçerdiniz ? Farklı içeriklere sahip olsalar da ana gaye olarak insanların internet üzerinden iletişim kurmaları mantığı üzerine inşa edilen irc mi sosyal medya mı ? Bildiğiniz gibi günümüzde online sohbet etmemiz için yayın veren bir çok web sitesi bulunmaktatır. Bu web sitelerinin ilham kaynağı ve hali hazırda bugün kullandıkları sistem, ilk olarak 1988 yılında insalarla tanışan ve daha sonrası dalnet dönemi ile altın çağını yaşayan, ayrıca internet üzerinden çok uzakta bulunan kimselerle iletişim kurma noktasında yeni bir dönem başlatan IRC sistemidir. Son yılların ise en popüler sanal eğlence kaynağı haline gelen sosyal medya siteleri, henüz çok yakın ve genç bir geçmişe sahip olmasına rağmen hepimizin hayatında yer alan olmazsa olmazlarımızdan oldu. Neredeyse tüm hayatımız ve gün boyu yaptıklarımızı bu tip sitelerde paylaşıyor ve arkadaşlarımızın haberdar olmasını sağlıyoruz. Öyle bir noktaya geldikki hayatımızı sosyal medya üzerinden yaşayan ve takip eden asosyal bir kişiliğe sahip toplum olma yolunda ilerliyoruz.

İnsanlar yaşamları boyunca cevrelerinde olup biten değişimlere uyum sağlamış yeniliklere her zaman sıcak ve iyi niyetli yaklaşmışlardır. Sürekli ve devamlılığı olan bütün oluşumların insanların dikkatini bir anda kendine çektiği herkesçe bilinen bir realite olduğu da varsayıldığında; demek ki bizler her zaman yeni ve değişik olanı tercih ediyoruz. Hayata dair bunu bir çok örnekle acıklamak mümkün. En basiti yeni çıkan bir cep telefonunu hemen gidip alıyoruz, üç dört ay sonra bir üst modeli cıktığında ise, o heycanla aldığımız cihazın artık bir büyüsü kalmıyor. Elimizde ise değerlendirmek istediğimiz iki farklı içeriğe sahip sosyal bir topluluk için chat üzerine hizmet veren irc ve sosyal medya var. Bunları ayrı ayrı inceleyelim ve kararı size bırakalım.

IRC (Sohbet)

REKLAM ALANI

1988 yıllarında adını bizlere duyuran ve insanların internet üzerinden karşılıklı iletişim kurmaları, sohbet etmeleri için devrim niteliğinde sayılan irc, aradan gecen yıllara rağmen hala aynı doğallığını korumaktadır. Kayda değer bir yenilik yada buna insanları sevk edici bir girişim olmuş değil. İrc üzerinden bağlantı kurmamızı sağlayan mirc programı dışında bir aparatada sahip olmayan irc yıllardır bildiğimiz şeklini korumaktadır. Son dönemlerde yapılan web üzerinden irc’e bağlantı kurmak için geliştirilen eschat ve flaxchat dışındaki bazı appletler her nekadarda yenilik olarak adlandırılsada kullanıcıların beğenisini tam anlamalı ile kazanmış değil. Bir dönem mirc üzerine entegre edilen görüntülü konuşma sağlanması geliştirilen dll kodlamalarınında yeterince ilgi görmediği bilinmektedir. İrc üzerine söyleceklerimiz kısaca bunlar ile sınırlıdırda diyebiliriz. Ama şunuda söylemeden geçmek istemiyorum ; her ne olursa olsun irc üzerinden metin tabanlı yapılan karşılıklı söyleşi her zaman daha başka ve eğlencelidir.

Sosyal Medya

Sosyal medya siteleri üzerine aslında hepimiz az cok bilgiye sahipiz. Sürekli kendini yenileyen kullanıcılarına daha iyi ve modern çağın özelliklerini üzerinde taşıyan uygulamarı ile insanı cezbeden bir hal aldığı ortada. Karşılıklı sohbet etme imkanından tutunda, yine aynı şekilde görüntü sohbet, oyunlar, müzik, video, resim paylaşa bilme, kendimize ait profil düzenlemesi ve istediğimiz bilgilerimizi paylaşıma acık tutabilmemiz gibi bir çok uygulaması ile hayatımızın her anına girdi. Paylaşım ve insanların kendilerinden bir şeyleri site üzerine entegre edebilmeside ayrıca ilgi noktası olmasında katkı sahibidir.

Etiketler:

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.