Göz Altı Torbaları Nasıl Geçer

24.11.2016
629
Göz Altı Torbaları Nasıl Geçer
REKLAM ALANI

Göz altı torbaları bakışlarınızın estetikliğine gölge düşüren güzellik sorunlarından biridir. Göz altı morlukları gibi kapatıcıyla kolayca kapatılamadığı için bize rahatsızlık verir. Genelde yaşlanma belirtileri arasında görülse de aslında göz altı torbalarının oluşma nedenleri farklı olabilir. Sorunun nedenine inersek sonuca daha rahat ulaşabiliriz.

Göz Altı Torbalarının Nedenleri Nelerdir?

İlk neden tabii ki yaşın ilerlemesi. Yaşlanmaya bağlı olarak göz kapaklarını destekleyen kaslarda ve göz çevresindeki dokularda zayıflama görülmeye başlar. Gözlere ve göz kapaklarına destek veren yağ bezeleri zaman ilerledikçe gevşemeye başlar. Meydana gelen gevşeme sonucu göz altları aşağı doğru sarkar. Çoğunlukla kırış kırış bir görüntü olsa da bazen oluşan boşluklara sıvı dolarak şişkinlik olabilir. Yaşlanmanın etkisiyle oluşan göz altı torbalarına yapacak pek bir şey yoktur. Bu bizim doğamızda var ve yaşlanan herkes bu sorunu yaşayacaktır.

REKLAM ALANI

Göz altı torbalarının oluşumunun ikinci nedeni olarak uykusuzluk diyebiliriz. Yetişkin bir insan günde 8 saat uyumalıdır. Bu sizin ideal uyku saatinizdir. Bedeniniz ve cildiniz ihtiyacı olan uykuyu almazsa kendinizi halsiz ve hissiz hissedersiniz. Uykusuzluğa bağlı göz altı torbalarında yapmanız gereken şey tabii ki uyumak ve uyku düzenini sağlamaktır. Uyurken başınızı hafif dik tutun. Birkaç gün boyunca ilave bir yastık kullanarak ya da yastığı biraz yükselterek uyumaya çalışın. Bu şekilde uyuma gözaltında sıvı birikmesini önlenmeye yardımcı olacaktır.

Gözaltı torbaları çoğu zaman beslenme biçimimizden de kaynaklanabilir. Aşırı şekilde tuz tüketme alışkanlığı olan kişilerde, zamanla vücutta fazla miktarda tuz birikir ve biriken tuzlar böbrekleri yoracağından dolayı farklı birtakım hastalıklar ortaya çıkabilir. Bu sorunlardan biri de gözaltı torbalarıdır.

Ebeveynlerde ve yakına akrabalarda göz altı torbası sorunları varsa, sizde de 25-30 yaşından itibaren gözaltı torbaları meydana gelebilir.

Gözlerin ne kadar canlı ve dinç olduğu göz altı torbalarına oldukça etki eder. Bilgisayar başında fazla oturmak veya çalışmak, uzun saatler televizyon izlemek, telefonda uzun süre mesajlaşmak, bilgisayar/tablet/telefonda saatlerce oyun oynamak, uzun süre kitap okumak gibi gözlerinizi yoran aktiviteler de göz altı torbalarının oluşmasına neden olur. Bunları olabildiğince az yapmaya çalışmanız lazım. İş yerinizde bilgisayara bağlı olarak çalışmak zorundaysanız, bilgisayarınızın ekranına koruyucu taktırabilir, ekranın ışığını kısıkta çalıştırabilir ve 45-50 dakikada bir masadan kalkıp etrafı turlayabilirsiniz. Oyun bağımlılığınız varsa bu huyunuzu bırakmaya çalışmalı, oyun oynarken aynı şekilde ekranın ışığını kısmalısınız. Ekran başında bir iş yaparken dinlendirici gözlüğünüz varsa takmalısınız.

Hava değişiklikleri, hormon düzeylerindeki değişmeler, düz bir zeminde sırtüstü yatmak, şişlik, kızarıklık ve kaşıntının eşlik ettiği alerjiler de göz altı torbalarının nedenleri arasına girer.

Alerji belirtilerini azaltın. Alerjenlerden mümkün olduğunca kaçının ve alerjenlere karşı kullanabileceğiniz reçeteli veya reçetesiz ilaçlar için doktorunuza danışın. Eğer gözaltı torbalarınız saç boyaları, sabun, kozmetik ürünler veya diğer alerjenlere bağlı olarak oluşuyorsa gerekli önlemleri almalısınız.

Stres de göz altı torbalarının oluşmasına neden olur. Günümüzde stresten uzak durmak neredeyse imkansız. Göz altı torbalarınız genetik faktörlerden dolayı değilse evinizde birtakım basit yöntemler uygulayabilirsiniz. Şimdi o yöntemleri verelim.

Göz Altı Torbaları Nasıl Yok Edilir?

Göz altı torbalarının en büyük düşmanı buzdur. Geçici olarak oluşan gözaltı torbalarına soğuk kompres yaparak şişkinlik azaltılmaya çalışılabilir. 1 parça buzu göz altlarınızın üzerine koyup 15 dakika kadar beklemelisiniz.

Buzu tutamıyorsanız göz maskesi de yapabilirsiniz. Soğuk su ile temiz bir bezi ıslatın. Siz otururken ya da uzanırken hafif basınç uygulayarak birkaç dakika boyunca göz altı ve çevresine nemli bez ile uygulama yapın. Aynı şekilde bezin içine buz koyarak uygulama yapmanız da genellikle hızlı bir şekilde gözaltındaki dokuları sıkılaştırır. Soğuk kompresin etkisini tam gösterebilmesi için en az 10-15 dakika kadar gözlerin üstünde tutulması gerekir.

Soğuk patates ya da salatalık dilimlerini maske şeklinde keserek göz bölgesine yapıştırabilir ya da soğuk çay maskesi de yapabilirsiniz. Kullanılacak çay siyah ya da yeşil olabilir, fark etmez. Sallama çay poşetlerini 5 dakika buzluğa atın ve soğumasını sağlayın. Sonrasında uzanıp 15 dakika gözlerinizin üzerinde bekletmeniz yeterli.

Göz altı torbalarıyla kimyasal yöntemlerle de savaşmak mümkün. Lazer ile cilt soyma veya kimyasal peeling gibi yöntemler kırışıklıkları tedavi etmek ve cildi germek için kullanılan yöntemlerdir. Aynı şekilde gözaltı derisine uygulandıklarında şişliklerin azalmasına ve cildin gerilmesine yardımcı olabilirler. Göz kapağı cerrahisi (blefaroplasti) gözlerin altındaki torbaları almak için kullanılan bir seçenektir. Blefaroplasti sırasında cerrah gözünüzün doğal kırışıklıklarını ve kirpiklerin altındaki kısımları keser. Aşırı yağ birikintilerini ve sarkmaları kaldırır.

Gözaltı torbaları görünüş itibariyle rahatsız edici olmasına rağmen genellikle zararsız olmakta ve tıbbi tedavi gerektirmemektedir. Ancak, eğer şişkinlik şiddetli ve sürekli ise, Kızarıklık, kaşıntı veya ağrı eşlik ediyorsa, bacaklar gibi vücudun diğer bölgelerini etkiliyorsa doktora başvurmanızda fayda var. Doktorunuz böbrek, tiroit problemleri, enfeksiyon veya alerji gibi göz altında şişmeye neden olabilecek diğer durumları da inceleyecektir.

Etiketler:

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.