Lenfoma kanseri nedir?

17.11.2016
937
Lenfoma kanseri nedir?
REKLAM ALANI

Lenfoma kanseri nedir?

Lenforma diğer bir adıyla “lenf kanseri”, hem dünyada hem de ülkemizde sık rastlanılan kanserlerinden biri. Peki, tıp dilinde lenfoma olarak geçen bu kanser tam olarak nedit? Faklı alt türleri bulunan ve çeşitli nedenlerden kaynaklı olarak ortaya çıkan lenfoma hakkında detaylı bilgi haberimizde!

Lenfoma yaygın olan diliyle lenf kanseri, bağışıklık sisteminin bir parçası olan lenfositlere bağlı olarak ortaya çıkan bir kanser tipidir. Çeşitli tipleri olmasına rağmen lenf dokusunun habis tümörüne verilen genel bir ismi olan lenfoma, özellikle bir tür beyaz kan hücresi olan “lenfositler”i etkiler. Ülkemizde ve dünyada yaygın olarak görülen bu kanser türü, normal hücrelerin hızla çoğalması veya normal lenfositlere göre daha uzun süre yaşamaları ile oluşur ve dalak, kemik iliği, kan ve diğer organlarda çoğalır. Çeşitli faktörüleri bulunan bu kanser türünün temel olarak “Hodgkin lenfoma” ve “Hodgkin olmayan lenfoma” olarak 2 ana çeşidi bulunur. Hodgkin olmayan lenfoma (NHL) en sık rastlanan türdür.

REKLAM ALANI

Hodgkin lenfoma (HL)nedir?

Bu türün adı hastalığı ilk kez tarif eden Thomas Hodgkin`den gelmektedir. Her yaşta ortaya çıkabilen Hodgkin lenfomanın net bir sebebi ortaya konulamamaktadır. Erkeklerde daha sık ortaya çıkar. Bulaşıcı bir hastalık değildir.

Hodgkin dışı lenfoma (HDL)nedir?

Lenfoma’nın bu çeşidi de kendi içerisinde ikiye ayrılır. Anormal B lenfositlerden kaynaklanan B hücreli lenfomalar ve anormal T lenfositlerden kaynaklanan T hücreli lenfomalar olarak 2 gruba ayrılır. B hücreli lenfomalar daha sık ortaya çıkar. Hastalık lenf düğümlerinde, dalak gibi lenfoid dokularda ortaya çıkabilir veya mide, barsak gibi organlardaki lenf dokusundan kaynaklanabilir. Malign lenfoid hücreler kan ve lenf dolaşımı aracılığı ile vücudun diğer kısımlarına da yayılabilir. Son yıllarda HDL sıklığı artmaktadır, ancak bu artışın nedeni bilinmemektedir.

Haber , Türkiye , Haberler , Son Dakika , Son Dakika Haberleri lenfoma , lenfoma nedir , lenf kanseri

Etiketler:

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.