Karın Kaslarını Ortaya Çıkarmak İçin Crunch ve Plank

14.11.2016
944
Karın Kaslarını Ortaya Çıkarmak İçin Crunch ve Plank
REKLAM ALANI

Sıkı karın kasları hem erkekler hem de kadınların en büyük hayali. Six-pack sahibi olmak için spor salonlarında saatler geçirenlerin sayısı hiç de az değil. Sıkı karın kaslarına sahip olmak için birden çok hareketi bir arada yapmalı ve sıkı çalışmalısınız. Vücudun en zor şekle giren bölgelerinden biri olan abdominal bölgesine ise özel olarak önem vermelisiniz. Karın kaslarını ortaya çıkarmak için son yıllarda en çok tercih edilen hareketlerden olan crunch ve plank hakkında birçok söylenti var. Peki hangisi bizi hedefimize daha kolay ulaştırır?

Sıkı karın kası için crunch mı plank mı

CRUNCH VE PLANK ARASINDAKİ FARKLAR

REKLAM ALANI

Core bölge olarak nitelendirilen karın bölgesi birden çok kasın bulunduğu ve vücudun adeta bağlantı noktası diyebileceğimiz bir bölge. Abdominal kasları, iç ve dış oblik ve pelvik kasları gibi birçok kas grubu bu bölgede bulunuyor. Düzenli spor yapanlar bu kasların hepsini dolaylı olarak bir şekilde çalıştırıyor. Ancak doğrudan karın kaslarının çalışmasını sağlayan iki hareket bulunuyor. Bunlar crunch ve plank hareketleri.

Rectus abdominis kaslarını çalıştıran crunch hareketi, karın kaslarını sıkılaştırmada en popüler hareketlerden biri. Crunch hareketinin dezavantajlı yanlarından biri omurilik sinirleri üzerinde gereksiz bir baskı oluşturması. Crunch yaparken bedeninizi öne doğru eğdiğinizde omuriliklerinize yük biner ve omuriliğin doğal duruş pozisyonundan uzaklaşırsınız. Bu nedenle crunch hareketi disk kaymasına ve omur zedelenmesine neden olabilir.

Sıkı karın kası için crunch mı plank mı

Plank hareketi ise crunch hareketinin aksine omurilikle doğal uyum içerisinde bulunan bir karın sıkılaştırma egzersizi. Tüm vücudu çalıştıran plank, crunch hareketine göre daha fazla kas grubunu aktive etmesi ve vücudu sıkılaştırması açısından etkili. Plank sırasında karın kaslarını sıkılaştırırken omuriliğinizi de güçlendirmeniz mümkün. Plank, side plank ve reverse plank gibi çeşitleri olan plank hareketi vücut sağlığı ve verimlilik açısından crunch hareketinden bir adım önde.

Sıkı karın kası için crunch mı plank mı

Plank hareketini ilk kez deneyenler en az 20-30 saniye pozisyonu devam ettirmeli. Aşamalı olarak plank duruşunuzun süresini artırmalı. 2 dakikaya kadar çıkaracağınız planklar size harika karın kasları olarak geri dönecektir. Sırt kaslarını da çalıştıran plank tüm vücudun daha koordineli bir halde şekil almasına yardım eder.

Etiketler:

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.